Designa ditt drömföretag


Inledning

"Människans bästa är viktigare än pengar!" Detta påstående är ännu en utopisk dröm i ett "pengastressat" samhälle - kan vi verkligen prioritera männsikan och ändå tjäna tillräckligt för att överleva? Detta kallar vi för “socialt företagande” - alla typer av företagande med mål att bringa postitiv förändring för samhälle och miljö. Har du hört talas om Sophia Klumpp, kanadensaren som hyllats för att hjälpa flickor i Uganda att gå i skolan? Sophia fick slut på tamponger när hon var i Uganda och hade svårt att få tag i nya. Hon upplevde samma utmaning som många afrikanska flickor - de använde bark, strumpor och tidningspapper under sin menstruation och stannade ofta hemma från skolan när de hade blödningar. Sophia skapade AFRIpad - ett revolutionerande socialt företag som med pedaldrivna symaskiner producerar återanvändbara/tvättbara bindor. AFRIpad är nu den största arbetsgivaren i området!


Håll med om att vi kan leva drömlivet och samtidigt göra någonting bra för mänskligheten, sätta människan före pengar. Och vad passar bättre att börja med än hållbarhet? I denna aktivitet ska vi bekanta oss med konceptet socialt företagande och designa vårat eget företag!


Varning! Denna aktivitet kan frigöra dina entreprenör- talanger och göra dig permanent glad!

Typ av aktivitet

Individuell/Teoretisk

Tidsram

<2 timmar

Lärandemål

 • Att föreställa dig själv som en social entreprenör

 • Att knyta en länk mellan personliga talanger, intressen, affärsmöjligheter och samhällets bästa

 • Att inspireras av andra och öppna upp för samarbete

Instruktioner

 1. Bekanta dig med koncept i stil med socialt företagande och grönt företagande.

 2. Bestäm vilkenaffärsidé du vill jobba med. Gå en lång promenad, “brainstorma”, meditiera etc. om det hjälper. Ha i åtanke "Ditt största nöje/ jordens största behov" under “Workshop”- modulen. Ett annat sätt att inspireras är att kolla in www.kickstarter.com eller någon annan "crowdfunding"- hemsida. De är fulla av mer eller mindre galna affärsideér, de flesta hållbara och etiska.

 3. Skapa en presentation av din idé. Försök få med så många av punkterna nedan som möjligt, även ytterligare information som kan vara relevant för att övertyga andra att stötta din idé.

  1. Projektets namn

  2. Service/produkter som behövs. Vad skulle det kosta?

  3. Design av prototypen om det är möjligt

  4. På vilket sätt är projektet innovativt?

  5. Varför är projektet hållbart?

  6. Hur skulle du samla in startkapital? (Kolla upp alternativa metoder på internet, t.ex. crowdfunding/gräsrotsfinansiering)

  7. Efter hur lång tid bedömer du att företaget börjar gå med vinst?

  8. Hur ska företaget marknadsföras?

 4. Förbered dig för att presentera projektet på två sätt:

  1. Kort introduktion Utkristallisera essensen, gör en tydlig sammanfattning som fångar åhörarnas intresse. Detta är en bra övning för att göra klart för sig själv vad som är kärnan i projektet.

  2. Längre presentation Ifall någon vill veta mer efter den korta introduktionen eller om du har möjligheten att presentera företagsidén någon annanstans så är det bra att förbereda en längre, mer detaljerad presentation.

 5. Respons och utveckling: Sprid din idé bland vänner och bekanta som du litar på - privatpersoner eller grupper. Testa detta sätt att ta emot respons och upptäcka nya möjligheter: Uppmuntra folk att lämna kommentarer och frågor. Var öppensinnad och uppskatta den respons du får. Var tyst medan personerna pratar, låt dem tala till punkt. För att få vidare respons, fråga efter ytterligare kommentarer. Även om något först låter konstigt så är det värdefullt att höra - anteckna allt som sägs. Tacka för responsen som du fått.

 6. Begrunda responsen och betrakta kamraterna som potentiella investerare i ditt företag. Investeringar kan vara i många former - pengar, ideér, material, samarbete…


*OM DU VILL…

Hitta ett företag eller en organisation med ett mål/en drivkraft som du stöttar. Kom ihåg att det ska vara kopplat till socialt företagande - kombinera social rättvisa/samhällets bästa/hållbar utveckling etc. med att tjäna tillräckligt med pengar. Det kan vara en vinstdrivande eller icke vinstdrivande verksamhet, ett kooperativ, en välgörenhetsorganisation...Försök organisera att studiebesök för att få uppleva hur människorna arbetar och prata med dem! Var inte rädd för att fråga mycket - det kommer att uppskattas och du kommer att lära, utvecklas! Om möjligt, gör en dags (eller mer) praktik/volontärstjänt/”jobbskuggning”. Upplevelsen kan förändra ditt liv! För mer inspiration, kolla in aktiviteten “Quest for a crazy entrepreneur”.

Länkar

Reflektion

 • Hur passar affärsidén dina passioner och talanger?

 • Vad skulle din uppgift vara i företaget?

 • Vilka av “världens behov” skulle företaget bidra till?

 • Beskriv varför företaget skulle vara hållbart och etiskt

 • Vilka är riskerna, vilka är möjigheterna?

 • Vad skulle motivera dig att jobba mot ett förverkligande av företaget?

Inlämning

Ladda upp din presentation (1 foto) och skriv en kort sammanfattande reflektion, så att dina kamrater kan ge dig respons. Instruktioner om hur man laddar upp foton och om hur man skriver sammanfattningar i Moodle finns här: Instruktioner för inlämning & uppladdning

Utvärdering

Ge respons till minst en av deltagarna. Instruktioner om hur man ger respons hittar du här: Instruktioner för feedback

(Det finns ännu inga diskussionsämnen i detta forum)