Solidaritet, inte välgörenhet!


flickr photo shared by dkantoro under a Creative Commons ( BY-NC ) license

Inledning

“Det är inte det att människor är elaka, men om vi får ögonkontakt eller börjar prata med dem så innebär det att erkänna deras existens och inse att vi har ett mänskligt behov av att bry oss om dem. Det är mycket enklare att blunda för det och inte behöva må dåligt över deras situation.”


De flesta av oss har stött på människor på gatorna någon gång. Det kan ha varit en hemlös eller någon från en marginaliserad minoritet såsom Romer. “Underklassen”, “de oönskade”, “samhällets bottenskrap”... Vi ser dem och passerar dem. Några av oss ger dem en slant eller två medan andra helt enkelt tittar åt ett annat håll.


Men hur många av oss har vågat prata med dem? Hur många av oss erkänner deras existens genom att hälsa på dem på morgonen eller bara genom att nicka åt dem?


I den här aktiviteten påminns vi om att dessa marginaliserade människor inte är “välgörenhetsfall” utan våra jämlikar. Vi ska försöka visa solidaritet genom att prata med dem som vänner.

Typ av aktivitet

Individuell / Grupp

Tidsram

1 timme / Obegränsat

Lärandemål

  • Att knyta an till marginaliserade människor som jämlikar

  • Att ändra våra uppfattningar om marginaliserade människor på gatan

Instruktioner

Förberedelser

Leta reda på härbärgen för hemlösa i ditt närområde och erbjud dig att jobba som frivillig på ett av dem för att sätta dig in i marginaliserade gruppers situation. Eller så kan du ta en promenad i ditt närområde för att se om du ser några människor som sitter på gatan. Om du har möjlighet kan du ta med dig ett shackbräde, en kortlek, ett musikinstrument eller någon annan aktivitet som du skulle kunna göra med människorna på gatan.

Instruktioner steg-för-steg:

  1. “God morgon!” eller “Hej!” är ett väldigt enkelt och bra sätt att få igång en konversation. Se till att ha ögonkontakt med personen. “Den icke hemlösa personen ser nästan aldrig den hemlösa i ögonen. Något så enkelt som att bara titta en person i ögonen och ge dem en liten nick, är det bästa sättet att visa respekt på.”

  2. Ett bra tips är att ta med en kopp kaffe eller te att bjuda på, men se till att du också tar med en åt dig själv. Du vill visa solidaritet, inte fastna i “välgörenhetsspiralen”. Istället för att bara ge koppen till personen kan du visa solidaritet genom att fråga: “Skulle du vilja ta en kopp kaffe med mig?” Om du väljer kaffe, försök få tag i Fairtrade-kaffe. Ifall personen tackar ja, sätt dig ner bredvid hen istället för att stå upp. Om det känns obekvämt att sitta kan du försöka sitta på huk.

  3. Du kan fortsätta konversationen genom att fråga: “Hur mår du? Vad heter du?” Om personen ger respons, kan du försiktigt gå vidare genom att diskutera diverse lättare ämnen, som till exempel hur gott kaffet är, hur kallt det är, hur byggnaden på andra sidan gatan ser ut eller något annat som du kommer att tänka på. När du har lyckats bryta isen lite, kan du fråga: “Jag ser att du sitter här då och då, så jag undrar var du sover på nätterna?” Försök att få reda på den här personens historia. Varför är han/hon på gatan? Vad hände? Hur var deras liv förut? Kom ihåg att även om personen är på gatan ofta, betyder det inte nödvändigtvis att de är hemlösa.

  4. Försök att vara empatisk istället för sympatisk. Var helt närvarande i konversationen, lyssna på allt som personen har att säga, medan du tittar denne i ögonen och visar genuint intresse. Du behöver inte föreslå lösningar; empati innebär att visa förståelse för vad en person känner. Att bara säga: “Jag förstår vad du säger. Det måste ha varit väldigt svårt att gå igenom det. Tack för att du delar med dig av detta.” kan ha mycket större effekt än att komma med lösningar. Självklart är det bra om du kan fråga hur du kan hjälpa till eller tipsa om härbärgen i närheten (om det finns några), men försök att inte gå direkt in på lösningar.

  5. Le åt personen. Var inte rädd för att röra dem, även om det bara är en lätt klapp på axeln. Men var försiktig! Inte alla gillar kroppskontakt, så du måste kunna avgöra detta. Det är viktigt att erkänna personen som en människa; din jämlike. Och när du säger hej då, varför inte föreslå en kram?


VALFRITT 1

Om möjligt, försök att skriva ner personens historia och publicera den i en tidsskrift. Det är ett kraftfullt sätt att ge marginaliserade/hemlösa personer en röst på. Att skriva är ett bra exempel på indirekt social aktivism.


VALFRITT 2

Det finns många solidaritetsinitiativ världen över som uppmuntrar till “sleepouts”, där icke hemlösa personer sover på gatan för en natt. Om möjligt, försök att vara ute en hel natt med en hemlös människa. Ifall det känns obekvämt att göra det på egen hand kan du bjuda in dina vänner. Eller ännu bättre, skapa ett evenemang på nätet (t ex på facebook) och organisera en solidaritets-sleepout som ett politiskt ställningstagande. Detta är ett tydligt sätt att öka medvetenheten om hemlöshet bland befolkningen i stort, men också bland deltagarna eftersom de personligen kommer att få uppleva en liten del av den kamp som dessa människor utkämpar dagligen - “en natt i deras skor”.

Länkar

Reflektion

  • Vad lärde du dig om de marginaliserade människorna på gatan?

  • Delade de några historier med dig och i så fall vilka?

  • Har den här upplevelsen på något sätt ändrat dina tankar kring folk som bor/sover på gatan?

  • Nu när du har deltagit i den här aktiviteten, kommer du att göra något annorlunda när du ser människor på gatan i fortsättningen?

Instruktioner för inlämning av uppgiften

Svara på frågorna under Reflektion och ladda upp svaren på Moodle. Du kan hitta instruktioner för hur du laddar upp foton och lämnar in saker på Moodle här: Instruktioner för inlämning & uppladdning

Instruktioner för utvärdering

Ge feedback till åtminstone en deltagare som har genomfört den här aktiviteten. Instruktioner för hur du ger feedback kan du hitta här: Instruktioner för feedback

(Det finns ännu inga diskussionsämnen i detta forum)