Brezplačna trgovina


flickr photo shared by Vanessa Marie Hernandez under a Creative Commons ( BY-NC ) license

Uvod

Čas je, da postaneš trgovec, trgovka! Ja, tudi ti to zmoreš!


To bo trgovina, o kateri vsi sanjajo - trgovina, kjer bo vse zastonj. No, skoraj zastonj… V tej trgovini najbrž ne boste našli najnovejših tehničnih pripomočkov, zelo možno pa je, da boste dobili kakšne starejše verzije. In mogoče ne bo odprta 24 ur vsak dan; sicer pa je od vas odvisno, kako se jo boste odločili načrtovati.


Brezplačna trgovina je prostor, kamor vsak lahko prinese relativno dobro ohranjene in delujoče stvari kot darilo za druge. Po drugi strani, vsak lahko vzame ta darila. Možno je, da je v trgovini škatla za donacije, saj vzdrževanje ponavadi zahteva nekaj prostovoljnega dela in stroškov, kot so najemnina in elektrika.


Zabavajte se in začnite z malim - tako da ustvarite prostor za menjavo stvari, ki jih ne rabite več. Mogoče boste zaradi tega malega eksperimenta postali slavni v svoji neposredni okolici - pripravite se na presenečenja!

Tip aktivnosti

Posamezna ali skupinska / Izkustvena

Trajanje

1 dan za postavitev, veliko dni za vzdrževanje, 1 mesec za opazovanje.

Učni izidi

  • Spoznati koncept brezplačne trgovine skozi prakso

  • Izkusiti darilno ekonomijo

  • Raziskati in razumeti možnosti za deljenje v lokalnem okolju

Navodila

Potrebni materiali in orodja:

  • Različni materiali in orodja za izdelavo prostora za brezplačno trgovino

Navodila za izvedbo:

  1. Najdite prostor v vašem lokalnem okolju, ki je lahko dostopen za veliko število ljudi. Primeren prostor je ponavadi tam, kjer hodi vsakodnevno po opravlih veliko število ljudi, vključno z vami. Celo vaše dvorišče je lahko prav tako dobra izbira!

  2. Načrtujte in zgradite privlačen prostor za razstavljanje stvari. Lahko ga naredite iz kosa pohištva, debelega kartona, mize… Ne pričakujemo, da boste zgradili trgovino, ampak da izberete določen prostor, ki ga lahko poljubno oblikujete. Pri tem je pomembno, da je ljudem jasno, da lahko tam pustijo in vzamejo stvari.

  3. Izpeljite potrebno oglaševanje na izbranem prostoru in v njegovi okolici. Razložite temeljne principe svoje trgovine, npr. gre za deljenje, recikliranje in skrb! Začinite te informacije z zanimivimi slogani ali citati.

  4. V trgovino dajte vsaj nekaj vaših stvari. Najdete jih lahko pri čiščenju svoje sobe, hiše, garaže...

  5. Povabite ljudi, naj obiščejo vašo trgovino, naj prinesejo kaj svojega in odnesejo kakšno darilo zase. Začnite pri svojih prijateljih, uporabite pa tudi socialna omrežja in/ali krajevne oglasne deske, da ljudi opozorite na priložnost. Rezultati te ideje se bodo pokazali šele po več tednih - bodite potrpežljivi.

Viri

Refleksija

Naredi refleksijo mesec dni po odprtju brezplačne trgovine!

  • Kako trenutno posluje tvoja brezplačna trgovina?

  • S katerimi izzivi si se srečal/-a?

  • Vidiš kakšne koristi menjanja svojih odrabljenih stvar z drugimi ljudmi, ki te stvari mogoče potrebujejo?

  • Kakšni so vtisi, ki si jih dobil/-a od lokalnih ljudi?

  • Razmisli o koristih na ekonomskem, ekološkem in socialnem nivoju:

    • Si ustvarila nova poznanstva / prijateljstva?

    • Ti je uspelo prihraniti kaj denarja?

    • Misliš, da ti je uspelo zmajšati svoj ekološki odtis?

Navodila za predložitev

Naloži eno fotografijo tvoje Brezplačne trgovine in predloži kratko refleksijo. Navodila, kako predložiti tekste in naložiti fotografije v Moodle, najdete tu: Navodila za predložitev in nalaganje gradiv

Navodila za ocenjevanje

Podajte povratne informacije vsaj enemu tečajniku, ki je opravil to aktivnost. Navodila za podajanje povratnih informacij najdete tu: Navodila za feedback

(V tem forumu še ni tem razprave)