Izdelava komposta


flickr photo shared by Willowtree2005 under a Creative Commons ( BY-NC ) license

Uvod

Kompostiranje je eden najboljših primerov kroženja hranilnih snovi, kjer hranilne snovi iz mrtvih materialov ponovno uporabimo, da služijo novemu življenju. Da, preprost kompostnik, ki ga človeštvo uporablja že tisoče let, je popolno orodje, s katerim organske odpadke spremenimo v bogato gnojilo, ki nam je potrebno za pridelovanje hrane.


Naučimo se osnovnih načel kompostiranja z uporabo organskih odpadkov, ki jih ustvarjamo v lastnem gospodinjstvu. Če jih zavržemo na običajen način, tako da jih prepustimo komunalnim službam, velik delež naših živilskih odpadkov roma na odlagališča. Namesto tega jih bomo predelali v domače gnojilo, ki ga lahko uporabimo za vse, kar gojimo na vrtu ali v balkonskem koritu.


Dejstvo je, da univerzalni način priprave komposta, ki bi ustrezal vsakomur, ne obstaja. Izdelava vašega komposta bo povsem edinstvena in prilagojena bo vašemu življenjskemu slogu ter potrebam. Začnimo torej tako, da se prepustimo pravi ustvarjalnosti!

Tip aktivnosti

Posamezna ali skupinska / Izkustvena

Trajanje

1 dan za postavitev

Učni izidi

  • Osvojiti osnovna načela pripravljanja komposta in prsti

  • Pridobiti zavedanje o živilskih odpadkih in njihovi vlogi v ravnanju z odpadki

  • Osvojiti koncept recikliranja hranilnih snovi in zaprtih krožnih sistemov

Navodila

Potrebni materiali in orodja:

  • Kupljen ali (če je mogoče) lastnoročno izdelan kompostnik

  • Sestavine za kompost

Navodila za izvedbo:

  1. Opazujte in ocenite svoj življenjski slog ter zmožnost za kompostiranje. To lahko storite kot posameznik ali kot skupina. Pri tem so vam lahko v pomoč naslednja vprašanja:

    1. Ali kompostni material, ki ga pridelate, zadostuje za velik kup, ali zgolj za majhno vedro?

    2. Kje lahko kompostirate? V kuhinji, na vrtu, na balkonu, dvorišču itd?

    3. Za kaj bi kompost uporabljali? Zgolj za sobne rastline, tudi za zelenjavo v vrtu?

  2. Odločite se, kako velik bo kompostnik, kje se bo nahajal in kako bo izdelan.

  3. Sledite spodaj navedenim smernicam!

  4. Od začetka do konca aktivnosti redno fotografirajte.

Glavne smernice za kompostiranje:

  • Kompostni kup naj bo na mestu, kjer je veliko sence.

  • Količina rjavih materialov naj bo enaka količini zelenih materialov! (Rjavi materiali so suho listje, veje, seno, slama, papir, vejice ipd. Zeleni materiali so pokošena trava, odpadna zelenjava, ostanki sadja, hlevski gnoj, kavna usedlina ipd. Dober pokazatelj pravega razmerja je, da je kompost topel in da nima vonja po amonijaku.)

  • Kompostni kup naj bo zračen in vlažen. V ta namen lahko na dno položite plast zrahljanih vej. Kup namočite z vodo. Če se kup prične sušiti, občasno dodajajte vodo.

  • Kup sestavite kot torto. Poskusite dodajati odpadni material v tankih plasteh različne sestave in gostote. Na plast pokošene trave na primer položite plast slame, na to pa plast odpadne zelenjave. Sestavine razkosajte čim bolj na drobno, da bo kompostiranje potekalo hitreje.

  • Na kup ne sodijo: meso, ribe, jajca, mlečni izdelki, mastna hrana ali maščoba, kosti, mačji in pasji iztrebki, obolele rastline in semena plevelov. Te stvari se slabo kompostirajo, poleg tega pa privabljajo podgane!

  • Kompost je pripravljen, ko postane črn, zemeljski, prsten in je prijetnega vonja. V njem lahko ostane nekaj nerazpadlih kosov, ki jih lahko ponovno položite v nov kompostni kup.

Viri

Refleksija

  • S kakšnimi izzivi ste se srečali?

  • Kaj bi priporočili prijateljem, ki želijo izdelati kompostni kup? Navedite vsaj eno osnovno načelo, ki temelji na lastnih izkušnjah.

  • Kako lahko v bodoče izboljšate svoj kompostni kup?

Navodila za predložitev

Naložite fotografijo svojega kompostnega kupa v Moodle in predložite pisno refleksijo (da vam bodo kolegi lahko podali povratne informacije). Navodila, kako predložiti tekste in naložiti fotografije v Moodle, najdete tu: Navodila za predložitev in nalaganje gradiv

Navodila za ocenjevanje

Podajte povratne informacije vsaj enemu tečajniku, ki je opravil to aktivnost. Navodila za podajanje povratnih informacij najdete tu: Navodila za feedback

(V tem forumu še ni tem razprave)