Smetiščni podjetnik


Uvod

Zero Waste je koncept, ki se veliko ljudem zdi popolnoma nerealen; je filozofija ponovnega oblikovanje  potrošniškega stila in življenjskega cikla virov, kjer se porabi vse odpadke in se nič ne zavrže. V naši družbi je ta način precej redek, obstajajo pa delujoči primeri ljudi, ki že živijo na ta način in s tem dokazujejo, da je to možno! Ideja o neuporabnih odpadkih je izključno človeška. Dovolj je, da pogledamo naravo in ta nas bo navdihnila s svojimi Zero waste cikli, ponovno uporabo in recikliranjem vsega.


S to aktivnostjo raziskujemo, kako lahko uporabimo materiale, ki jih ponavadi odvržemo v smeti, skozi ti. proces “upcycling”. Upcycling doda vrednost predmetom ali materialom, ki bi se nam sicer zdeli brez vrednosti. To lahko dosežemo s kombiniranjem teh predmetov z drugimi “odpadki” ali pa tako, da najdemo zanje nov način uporabe ne da bi jih veliko spreminjali! Tako lahko npr. naredimo torbo iz starih gum za kolesa, ustvarimo umetniški izdelek iz starih vinilnih plošč, naredimo pohištvo iz različnih ostankov gradbenih materialov in organske odpadke spremenimo v gnojilo - vse to so primeri “upcyclinga”.


Zdaj je čas, da postanete ustvarjalni! Čas je, da takoimenovane odpadke spremenite v nekaj uporabnega!

Tip aktivnosti

Individualna / Izkustvena

Trajanje

Od nekaj ur do nekaj dni

Učni izidi

  • Spremeniti odnos do virov in odpadkov ter redefinirati njihovo definicijo, da bomo videli potencialno lepoto v stvareh, ki bi jih sicer imeli za neuporabne.

Navodila

Potrebni materiali in orodja:

  • Smeti

  • Pripomočki za ustvarjanje in popravljanje

Navodila za izvedbo:

  1. Poiščite inspiracijo! Individualno ali v skupini raziščite preko interneta, preberite članke, oglejte si videe s primeri upcyclinga, ki vas zanimajo. Če želite, lahko uporabite tudi vire, naštete v razdelku Viri spodaj.

  2. Obiščite nekaj lokalnih centrov za recikliranje, odlagališča odpadkov in se razglejte ter izberite predmete, ki se vam zdijo primerni za upcycling. Dobrodošle so vaše lastne ideje, lahko pa tudi uporabite kakšno dobro idejo, na katero ste naleteli med raziskovanjem. [Opomba: Dobro je, da vnaprej preverite, kakšna so pravila določenega odlagališča ali centra glede stvari in materialov, ki jih lahko odnesete brezplačno itd. Lahko uporabite tudi odpadke vaše družine in prijateljev, od doma ali iz službe.]

  3. Zdaj je čas za ustvarjanje! Četudi se odločite za kopiranje nečesa, kar ste našli na internetu, vas spodbujamo, da si dovolite biti ustvarjalni in da ustvarite nekaj osebnega! Vedno je dobrodošlo delo v skupini! Če se vam zatakne, vedno lahko ponovno pogledate vire in po potrebi spremenite svoje ideje! Posebno prvič lahko proces traja veliko časa, vendar upamo, da boste na koncu lahko pokazali nekaj, na kar boste ponosni.

  4. Ko zaključite, si vzemite čas za refleksijo. Ali bi lahko bil kakšen del procesa izpeljan bolj učinkovito? Kaj boste naredili naslednjič?

  5. Razmislite o naslednjih vprašanjih: “Bi lahko upcycling uporabil/-a pri svojem delu?” “Bi to lahko postalo moje resno delo ali posel?” Pogovorite se sami s sabo ali skupino. Razmislite, kdo bi lahko rabil ta izdelek in kako bi ga uporabljali. Koliko bi potencialno lahko stal ali za kaj bi ga lahko zamenjali?

Viri

Refleksija

  • Zakaj potrebujemo recikliranje in upcycling?

  • Kateri je bil za vas najbolj presenetljiv, nepričakovan aspekt procesa?

  • Poznate koga, ki izvaja upcycling pri svojem delu?

  • Mislite, da je spretnost izdelovanja novih stvari iz odpadnih materialov koristna?

Navodila za predložitev

Naloži eno fotografijo svoje kreacije in predloži promocijski tekst zanj. V tekstu naj bo razloženo, zakaj naj bi ga drugi ljudje kupili. Navodila, kako predložiti tekste in naložiti fotografije v Moodle, najdete tu: Navodila za predložitev in nalaganje gradiv

Navodila za ocenjevanje

Podajte povratne informacije vsaj enemu tečajniku, ki je opravil to aktivnost. Navodila za podajanje povratnih informacij najdete tu: Navodila za feedback
(V tem forumu še ni tem razprave)