Izmeri svoj vodni odtis


Uvod

Kaj si predstavljate, ko slišite izraz “vodni odtis”? Pomislite na vodo, ki priteče iz vodovodne pipe? Na vodo, ki jo uporabite za pomivanje posode ali prhanje? Vse to predstavlja tako imenovani “direktni vodni odtis”, vendar pa veliko večino našega vodnega odtisa sestavlja “virtualni vodni odtis” - poraba vode, ki je vezana na našo potrošnjo. V to je vključeno praktično vse; od kavbojk, ki smo jih kupili, hamburgerjev, ki smo jih pojedli, ogrevanja v naših domovih, do transporta in celo vode, prihranjene na račun recikliranja papirja in plastike!


Naša nova majica stane 2.700 litrov vode. Za proizvodnjo jekla za en avtomobil je potrebnih 300.000 litrov vode. Za povrh poglejmo gorivo za naše avtomobile; za proizvodnjo bencina je potrebne veliko vode. Približno 1 do 2,5 litra vode za 1 liter bencina! In, ali ste vedeli, da hrana, ki jo jemo, obsega več kot ⅔ našega celotnega vodnega odtisa? Tako je! To še posebej velja za meso - za proizvodnjo kilograma govedine je potrebnih 13.500 litrov vode! V to je vključena voda, porabljena za proizvodnjo hrane za govedo (rast trave, krma), pa tudi voda, ki jo popije govedo samo.


Postati pozoren na to, kako rabimo in ponovno uporabljamo stvari in zmanjševanje porabe različnih stvari sta pomembna koraka k zmanjševanju našega vodnega odtisa. Z recikliranjem enega dnevnega časopisa lahko prihranimo do 13 litrov vode! V tej aktivnosti bomo raziskali različne načine, kako zmanjšati naš vodni odtis.

Tip aktivnosti

Skupinska ali individualna / Izkustvena

Trajanje

3 dni

Učni izidi

  • Naučiti se, kako zmanjšati lasten vodni odtis

Navodila

Navodila za izvedbo:

  1. Po internetu raziščite, kako bi lahko zmanjšali svoj vodni odtis, vključujoč tako direktne kot tudi virtualne vodne prihranke. Na primer v kontekstu direktne vodne porabe: med pomivanjem posode raje napolnite korito ali posodo, kot da pustite teči vodo ves čas; 4 minutno prhanje namesto daljšega, zaprite vodo med pranjem zob, sistem za zbiranje deževnice na nivoju gospodinjstva, mogoče celo ne potegnite vode po mali potrebi itd. Še bolj pomembno pa je, da poskusite zmanjšati svoj virtualni vodni odtis. Na primer, poskusite zmanjšati uporabo avtomobila in avtobusa, če je mogoče, pa se tega povsem vzdržite za 3 dni in raje uporabljajte kolo. Poskusite reciklirati, kolikor morete, izogibajte se nakupovanju plastičnih izdelkov ali pa na primer za 3 dni poskusite veganstvo!

  2. Izberite 3 različne načine varčevanja z vodo, ki vplivajo na vaš vodni odtis in se jih držite 3 dni.

  3. Po preteku treh dni poglejte nazaj - razmislite, kaj je nujno in kaj bi lahko izločili? Napravite seznam, mogoče vam je všeč meso, lahko pa bi se odpovedali govedini ali je vsaj jedli manj (ker je govedo največji porabnik vode)? Ali pa potrebujete avtomobil za vožnjo v službo, bi se pa lahko dogovorili za skupen prevoz? Poskusite najti kompromise, ki se jih boste držali dolgoročno, zapomnite si - ne gre za popolno odpovedovanje stvarem, ampak za zmanjševanje vaše celotne potrošnje!

Viri

Refleksija

  • Ste odkrili kaj novega pri izvajanju te aktivnosti?

  • Se vam zdi, da ne potrebujete vode, ki ste jo uspeli prihraniti s tem, ko ste privzeli načine za prihranek vode?

  • Ali opazite kakšno povezavo med našimi dnevnimi navadami in porabo vode v drugih ekosistemih in ljudmi v drugih krajih?

Navodila za predložitev

Predložite kratek povzetek o tem, kateri se vam osebno zdi najlažji in kateri najtežji način zmanjševanja porabe vode. Navodila, kako predložiti tekste in naložiti fotografije v Moodle, najdete tu: Navodila za predložitev in nalaganje gradiv

Navodila za ocenjevanje

Podajte povratne informacije vsaj enemu tečajniku, ki je opravil to aktivnost. Navodila za podajanje povratnih informacij najdete tu: Navodila za feedback

(V tem forumu še ni tem razprave)