Mini ekosistem v steklenici


Uvod

Če zemljo in rastline spravimo v zaprt prostor, ustvarimo okoliščine, ob katerih lahko poglobimo svoje razumevanje osnovnih življenjskih procesov in vzajemnega delovanja v naravi. Vse, kar smo se učili o dihanju rastlin in fotosintezi, je postavljeno na preizkušnjo, ko rastline damo v zaprt prostor! Bodo uspele preživeti, in če jim uspe, kako je to mogoče?


Življenjski procesi, ki se razvijajo znotraj steklenice, so lahko izhodišče za diskusije na ravni vrtca, srednje šole ali pa univerze. Mlajši otroci se bodo lahko samo čudili lepoti in čarovniji “zaprtega vrta”. Starejši bodo lahko imeli diskusije o različnih tipih kroženja, ki omogočajo preživetje sistema, ali o samoorganizaciji in dinamičnih sistemih. S steklenico na preprost način ponazorimo delovanje ekosistema ali celotne biosfere. Lahko nam služi tudi kot model pri diskusijah o ponorih CO2, učinku zelene grede in klimatskih spremembah.

Tip aktivnosti

Skupinska ali individualna  / Izkustvena

Trajanje

2 uri

Učni izidi

  • Razumevanje osnovnih sestavnih delov življenja

  • Izkustveno razumevanje o tem, kako se vedejo ekosistemi v zaprtem sistemu

Navodila

Potrebni materiali in orodja:

  • Steklenica, ki se jo lahko zapre (1 do 25 litrov)

  • Zemlja

  • Rastline (z majhnimi listi, npr. Ficus pumila, Hedera helix, Sedum spp.)

  • Lij s širokim tulcem ali zvitek iz časopisnega papirja

  • Palice, s katerimi je moč doseči dno steklenice

Navodila za izvedbo:

  1. Steklenico dobro očistite.

  2. V steklenico dajte dovolj zemlje. Pri tem si pomagajte z lijem in palicami. Pazite, da ne umažete stranic steklenice z zemljo. Navadno je najbolje uporabiti kupljeno svežo zemljo za sajenje z velikim deležem organskih snovi (če pa se na primer odločite, da boste v steklenici gojili kaktus, seveda izberite zemljo, ki ustreza tej vrsti rastlin).

  3. S palico napravite v zemlji majhno luknjo tam, kjer bi radi zasadili rastline.

  4. Če je rastlina prevelika za steklenico, jo previdno razcepite in stisnite nekaj zemlje okrog njenih korenin.

  5. Držite rastlino za zgornje liste in vstavite stisnjene korenine v steklenico. Ciljajte na vnaprej pripravljeno luknjico in spustite rastlino. S palčkami potisnite korenine v  okoliško zemljo. Ponovite, če želite zasaditi več rastlin.

  6. Ko ste zadovoljni, zaprite steklenico in jo dajte na mesto, kjer je veliko svetlobe, vendar ne direktno na sonce!

  7. Ponavadi ni potrebno dodajati vode. Če po zaprtju steklenice znotraj nje ne vidite kondenzirane vode, pa bo potrebno dodati majhno količino.


Vzdrževanje sistema - voda in svetloba

Ker je steklenica zaprta, je lahko skrbeti zanjo. Najpomembnejši dejavnik je seveda ta, da sistem dobi dovolj svetlobe, vendar brez tvegnja, da bi prišlo do pregrevanja. To pomeni, da ga je potrebno ščititi pred preveč sevanja poleti in da je potrebno dodati več svetlobe med temnejšim delom leta. Po izkušnjah taki sistemi največkrat propadejo v temnejšem delu leta. Še en dejavnik, ki včasih lahko povzroča težave, je preveč vode. Navajeni smo skrbeti za naše lončnice tako, da jih zalivamo ena do dvakrat na teden, tako da se nagibamo k temu, da že na samem začetku damo v steklenico preveč vode. Ponavadi je zemlja že sama po sebi dovolj vlažna, med drugim zaradi tega, ker bodo bakterije pri razgradnji organskih snovi v zemlji izločale metabolno vodo.

Viri

Refleksija

  • Mislite, da bo sistem preživel?

  • Kako dolgo lahko sistem živi, raste?

  • Kaj se zgodi, ko se “življenjski prostor” zapolni?

  • Kaj drži sistem v ravnovesju?

  • Kako deluje kroženje vode in mineralov?

  • Bo steklenica pridobila na teži kot posledica rasti rastlin?

  • Kdo ali kaj regulira količino kisika in ogljikovega dioksida v steklenici?

Navodila za predložitev

Naloži eno fotografijo svoje steklenice in predložite svojo pisno refleksijo na osnovi vprašanj iz Refleksije. Navodila, kako predložiti tekste in naložiti fotografije v Moodle, najdete tu: Navodila za predložitev in nalaganje gradiv

Navodila za ocenjevanje

Podajte povratne informacije vsaj enemu tečajniku, ki je opravil to aktivnost. Navodila za podajanje povratnih informacij najdete tu: Navodila za feedback

Avtor

Creative Commons - ySI4R Content Team (navdihnjeno po delu Wolfganga Brunnerja)

(V tem forumu še ni tem razprave)