Hur man gör en komposthög


flickr photo shared by Willowtree2005 under a Creative Commons ( BY-NC ) license

Introduktion

Kompostering är en av de bästa exemplen på näringens kretslopp, hur näring från dött material återanvänds till nytt liv. Den enkla komposthög som mänskligheten har använt i tusentals år är det perfekta verktyget för att omvandla organiskt material till det rika gödsel som krävs för att odla mat.


Låt oss lära oss de grundläggande principerna för kompostering, genom att bara använda det organiska material du redan producerar i ditt kök. När man gör sig av med det på ett traditionellt sätt, genom det kommunala sopsystemet, hamnar en väldigt stor del på soptippar. Istället kommer vi nu att förvandla det till gratis hemmagjord gödsel som fungerar till allt i vår trädgård eller blomlåda!


Sanningen är att det inte finns en kompostlösning som passar alla. Den lösning du behöver kommer att vara absolut unik för din livsstil och dina behov. Så låt oss börja med att öppna upp en plats för sann kreativitet!

Aktivitetstyp

Individuell eller grupp / Empirisk

Tidsram

1 dag för etablering

Lärandemål

 • Lära sig de grundläggande principerna för kompostering och hur jord skapas

 • Få medvetenhet om matavfall och dess plats i avfallshanteringen

 • Få en uppfattning om näringskretsloppet och slutna system

Instruktioner

Förutsättningar (material och verktyg):

 • Någon typ av kompostbehållare, fabrikstillverkad eller hemgjord.

 • Ingredienser till komposten.

Instruktioner steg-för-steg:

 1. Observera och utvärdera din livsstil och dina kompostmöjligheter, detta kan göras enskilt eller i grupp. Följande frågor kan hjälpa:

  1. Producerar du tillräckligt med kompostmaterial för en stor hög eller bara för en liten hink?

  2. Var kan du kompostera? I ditt kök, trädgård, balkong, kolonilott etc?

  3. Vad kommer du att använda den färdiga komposten till? Endast blomkrukor eller för en hel trädgård?

 2. Bestäm storlek, plats och konstruktion för din komposthög/hink.

 3. Följ riktlinjerna nedan!

 4. Ta med jämna mellanrum bilder, från början till slut (även på dina växter!)

De huvudsakliga riktlinjerna för kompostering:

 • Komposten bör placeras på en plats med mycket skugga.

 • Håll balans mellan brunt och grönt, lika mycket av varje! (Brunt är döda löv, grenar, hö, halm, papper, kvistar etc. Grönt är klippt gräs, grönsaksrester, fruktskal, gödsel från djur, kaffesump etc. En bra indikator för rätt balans är att komposten är varm och inte luktar ammoniak.)

 • Håll högen syresatt och blöt. För att göra det kan du lägga till ett lager av grenar i botten. Blöt ned den nybyggda komposten och lägg till lite vatten allt eftersom när komposten blir torr.

 • Gör det till en tårta med flera lager. Försök att lägga till avfallsmaterial i tunna lager med olika struktur/densitet. T.ex. klippt gräs från gräsmatten, följt med halm och med grönsaksrester på toppen. Försök att hålla ingredienserna så fint fördelade som möjligt för att få så snabb kompostering som möjligt.

 • Håll följande saker borta från din kompost: kött, fisk, ägg, mjölkprodukter, oljig mat och fett, ben, avföring från katt och hund, sjuka plantor och frön från ogräs. Dessa saker inte bara komposteras dåligt, de lockar dessutom till sig råttor!

 • Komposten är redo när den är svart, lös, jordig och luktar gott. Det kan fortfarande finnas stora bitar i den, dessa kan stoppas tillbaka i komposten.

Länkar

Reflektion

 • Vilka utmaningar mötte du?

 • Vad skulle du råda dina vänner, som vill skapa en kompost? Försök nämna minst en grundprincip från din upplevelse.

 • Hur kan du förbättra din kompost i framtiden?

Inlämning

Ladda upp ett foto på komposten och skicka in din nedskrivna reflektion på Moodle (så att andra kan ge dig feedback). Instruktioner för hur du laddar upp en bild i Moodle eller hur du skickar reflektionen hittar du här: Instruktioner för inlämning & uppladdning

Utvärdering

Ge feedback till minst en deltagare som har utfört den här aktiviteten. Instruktioner för att ge feedback kan du hitta här: Instruktioner för feedback

Relaterade ämnen

 • Aktivitet: Designa din egen komposttoalett
(Det finns ännu inga diskussionsämnen i detta forum)