Gratisbutiken


flickr photo shared by Vanessa Marie Hernandez under a Creative Commons ( BY-NC ) license

Introduktion

Nu är det är dags att ta hand om en butik! Ja, du klarar det!


Det kommer vara en butik som alla drömt om - en butik där allt är gratis. Nåja, nästan gratis. Du hittar troligtvis inte den senaste modellen av elektronik i butiken, men sannolikt några äldre modeller. Den kanske inte är öppen dygnet runt, men det beror helt på dig och hur du väljer att driva din butik.


Gratisbutiken är ett ställe dit alla är välkomna att ta med saker i någorlunda skick, för att ge till andra som en gåva. Vem som helst kan ta med dessa gåvor hem. Det finns en låda för donationer, då underhållet av butiken oftast involverar volontärarbete - och på de mer seriösa ställena utgifter såsom hyra, elektricitet, m.m.


Låt oss ha roligt och börja smått, genom att skapa ett ställe för att byta saker vi inte längre använder eller behöver. Kanske kommer det här experimentetatt göra dig känd i ditt närområde - var redo för en värld av överraskningar!

Aktivitetstyp

Individuell eller grupp / Empisrisk

Tidsram

1 dag för uppbyggnad, många dagar för underhåll, 1 månad av observation.

Lärandemål

  • Lära sig konceptet med gratisbutiker, genom att driva en

  • Uppleva gåvo- ekonomin

  • Förstå lokala möjligheter att dela i närområdet

Utförande

Förutsättningar (material och verktyg):

  • Diverse verktyg och material för att skapa utrymmet för er gratisbutik

Instruktioner steg-för-steg:

  1. Hitta en plats som många människor i ditt närområde har enkelt att ta sig till. En bra plats är vanligen en som många personer - inklusive du själv - passerar dagligen. Framsidan på ditt hus kan vara en perfekt bra plats!

  2. Designa och bygg en lockande plats att ha sakerna på, t.ex. en möbel, en vagn med tak, ett bord... Vi förväntar oss inte att du bygger en butikslokal -  utrymmet kan vara helt improviserat; vad som räknas är att folk vet att de kan lämna och ta saker.

  3. Gör den reklam som behövs, på platsen och i området runt omkring. Kom ihåg att förklara grundprinciperna för butiken. Till exempel: det handlar om att dela, återvinna och att bry sig! Krydda informationen med fascinerande slogans och citat.

  4. Lämna åtminstone några av dina egna ägodelar i butiken. Genom att städa ditt rum, hus, garage etc. kanske du hittar någonting lämpligt...

  5. Bjud in människor att hälsa på, lämna saker och att ta emot gåvor. Börja med dina vänner och använd social media och/eller anslagstavlor för att påminna folk om den här möjligheten. Det kommer att ta några veckor för att se resultatet av idén. Ha tålamod!

Resurser

Reflektion

Gör reflektionen 1 månad efter du öppnat gratisbutiken!

  • Hur går det för din gratisbutik just nu?

  • Vilka utmaningar har du mött?

  • Ser du fördelar med att byta saker du inte behöver med andra som behöver dem?

  • Vad har intrycket från de som bor i närheten varit?

  • Reflektera kring fördelarna på ekonomisk, ekologisk och social nivå:

    • Skapade du några nya kontakter/vänner?

    • Lyckades du spara några pengar?

    • Tror du att du lyckades minska din miljöpåverkan?

Inlämning

Ladda upp 1 foto på gratisbutiken och skicka in din nedskrivna reflektion på Moodle (så att andra kan ge dig feedback). Instruktioner på hur du laddar upp en bild i Moodle eller hur du skickar in reflektionen kan du hitta här: Instruktioner för inlämning & uppladdning

Utvärdering

Ge feedback till minst en deltagare som har utfört den här aktiviteten. Instruktioner för att ge feedback kan du hitta här: Instruktioner för feedback
(Det finns ännu inga diskussionsämnen i detta forum)